Hormonforstyrrende stoffer 

Der er mange grunde til at spare på kemien i hjemmet

De sidste mange mange år har mennesket skabt over 74.ooo nye kemikalier, som er kommet ud i vores økosystem og dermed videre ud i vores fødekæde.

Mange miljøgifte har hormonforstyrrende effekt og kan ødelægge vores hormonsystem, blodsukker og kolesterol.

Disse kan over tid skabe insulinresistens og øge vores østradiol niveau – hvilket kan øge dine fedtdepoter – og du er inde i en “ond cirkel”. Derudover kan toksiner og thalater give en masse helbredsproblemer som der endnu ikke er overblik over.

Og hvor skal jeg starte:         

 • Jeg vil anbefale dig at gå over til at bruge svanemærkede produkter med det samme – hvis du ikke har gjort det i forvejen. Eller kig efter økologisk certificerede produkter. Det er især vigtigt, når det gælder de ting, som kommer i berøring med huden hver dag: sæbe, shampoo, cremer, bodylotion, vaskepulver osv. Rigtig mange produkter, der ikke er svanemærkede, vil indeholde en vis mængde hormonforstyrrende stoffer, især de såkaldte fremmed- østrogener, som er hormonforstyrrende stoffer med østrogen-virkning.
 • Undgå opdrætslaks og lever.
 • Køb økologiske varer, både for at undgå sprøjtemidler og andre giftstoffer men også fordi økologiske dyrkede varer indeholder flere af de næringsstoffer din krop har brug for.
 • Brug svanemærket bagepapir., madpakkepapir og mellemlægspapir.
 • Ubleget bind, toiletpapir og andre klorubleget produkter. De almindelige er fulde af flourstoffer.
 • Vælg bageforme i metal eller stentøj eller andre fødevaregodkendte materialer.
 • Brug gryder og pander uden teflonbelægning (slip let) Det er bedre med støbejern, rustfrit stål eller emalje. Green Pan er et godt valg.
 • Vælg grydeskeer mm i træ (gerne FSC mærket).
 • Vask dit nye tøj før brug for at fjerne rester af farvestoffer mm.
 • Opbevar madvarer i glas eller rustfristål. Gamle syltetøjsglas er rigtig fine men undgå at maden er i kontakt med låget.
 • Drik ikke vand af almindelige plastikflasker og undgå så vidt muligt brugen af plastik i husholdningen, da plastik afgiver hormonforstyrrende stoffer til vores madvarer.
 • Undgå imprægneringsmidler, de er fyldt med kemi. Og luft grundig ud når du får nye møbler.
 • Og luft ud i din bolig jævnligt og ha gerne frisk planter i dit hjem som er med til at rense luften.

                                          

Er man meget påvirket af disse stoffer, kan det give et vist ubehag i starten, hvis man går i gang med at bruge naturlige hormoner. Det ubehag kan man sikre sig imod ved allerede nu at minimere indtaget af fremmed-østrogener. Svanemærkede produkter indeholder ingen fremmed-østrogener.

Det er også en god idé at tage en chlorella-kur, hvis/før man begynder på naturlige hormoner. Chlorella kan udrense bl.a. dioxiner, der blokerer for progesteron-receptorerne. Dioxin og tungmetaler mm er umuligt at undgå helt – derfor anbefaler jeg alle at lave en chlorella-kur mindst en gang om året med produktet Algomed Chlorella.

Naturlige hormoner indgår i et naturligt samspil med kroppens øvrige funktioner, og de har bl.a. brug for næringsstoffer. Derfor er det altid en fordel at sørge for en næringsrig kost.

Hormonterapi kan hjælpe dig til et liv i balance. Gør du som du plejer eller vil du tage dit liv og hormoner i din egen hånd.